Dansstijlen

SALSA

Over het ontstaan van de salsa zijn er vele verhalen. De een zegt dat het in de jaren 20 is ontstaan, de ander in de jaren 40 en weer een ander meent dat salsa is ontstaan in de 18de eeuw. De stijl zou een Cubaanse achtergrond hebben, maar voor het eerst gezien zijn tijdens een concert in Venezuela. Zuid-Amerikanen zijn het er in ieder geval over eens dat salsa werkelijk is ontstaan in de arme wijken van de Caraïben. De oudste oorsprong lijkt in ieder geval de son te zijn afkomstig uit Cuba. Het werd toen gecommercialiseerd in de Verenigde Staten. De Latino’s hebben er leren dansen op het strand en dankzij de beweging van de golven dansen zij op hun typische ritmische en vibrerende manier. Dit is de algemene opinie van de meeste Latino’s over het ontstaan van de salsa

De dansstijl salsa wordt meestal in koppel gedanst. Toch kan je dit ook solo dansen. Dit heet dan Salsa suelta waar ladystyling een onderdeel van is. Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De leider bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten.

Deze dans bestaat uit heel wat verschillende stijlen: Cuban, New-York, LA, Colombian, Puerto Rican,… Hieronder vindt je ons aanbod.

Cuban salsa : Zoals de naam het al zegt, is deze stijl afkomstig uit Cuba. Cubaanse salsa is familie van de Cubaanse dans Son, met daarin figuren en draaien die hun oorsprong vinden in de mambo, cha cha cha, rumba guagancó en jive. In Cuba vormt de salsa een belangrijk deel van de cultuur. Deze dansstijl wordt in een cirkel gedanst. De danspartners draaien rondjes rond elkaar.

LA-salsa : Ook  hier verklapt de naam de afkomst van deze stijl. Ze ontstond in Los Angeles. LA-salsa is sterk beïnvloed door de Latin hustle, swing, Argentijnse tango, Mexiaanse mambo-dansers en Latin ballroom-dansen. In deze dansstijl wordt veel nadruk gelegd op emotie, sensualiteit en acrobatiek. Typerend voor deze stijl is dat ze op één lijn gedanst wordt, waarbij de danspartners steeds wisselen van plaats.

Ladystyling : In deze lessen staan we stil bij de vele vrouwelijke shines. Het heet dan wel ladystyling maar iedereen die z’n vrouwelijke kant durft boven te halen is welkom in deze les. We bekijken zowel voetenwerk, bodymovement, armstyling, ….

G-SALSA

G-sport is een overkoepelende term voor alle sporten voor allerlei verschillende doelgroepen met een beperking. G-salsa staat voor Salsa voor mensen met een beperking. We splitsen onze werking op in G-salsa voor mensen met een verstandelijke beperking en G-salsa voor mensen met een fysieke of sensorische beperking.

In de G-salsa lessen voor volwassenen met een verstandelijke beperking komen verschillende stijlen aan bod: Salsa, bachata, mambo,…

We streven ernaar om op het eind van het schooljaar een mooie choreo te kunnen dansen. Daarmee treden we dan enkele keren op. Bvb. op de Gentse feesten.

G-salsa voor mensen met een fysieke of sensorische beperking proberen we inclusief te houden. Mensen met een fysieke beperking kunnen dus meedoen aan de reguliere lessen. We voorzien aanpassingen waar nodig.

URBAN KIZZ

Urban kizz staat voor moderne kizomba en is recent ontstaan rond 2014 in Parijs.De basis is hetzelfde als bij de authentieke kizomba.

Bij urban worden er echter meer showelementen gebruikt en de muziek is iets anders. Urban Kizz muziek is een meer elektronische fusie van kizomba, ghetto zouk, tarraxa, R&B, rap, dance en hiphop.

Op dansniveau verschilt deze van de authentieke Kizomba omdat er meer met de handen en armen geleid word ipv met benen, borst en heupen. Ook de figuren zijn vaak minder vloeiend met versnellingen, pauzes en richtingsveranderingen. Urban Kizz wordt ook meer op een lijn gedanst en niet in cirkels zoals de authentieke kizomba.

FORRÓ

Forró is een muziek- en danssoort uit het Noordoosten van Brazilië. Het bestaat uit verschillende ritmes, onder andere de baião en de xote. Forró wordt voornamelijk in paren gedanst. Het is van oorsprong een volksdans dat werd beinvloed door salsa, argentijnse tango en ballroom. Moderne vormen van forró zijn tegenwoordig populair bij Braziliaanse jongeren.

Er bestaan verschillende manieren om de forró in te delen. Ook houden verschillende bronnen verschillende indelingen aan, en bestaan er verschillende streekgebonden vormen van forró. Belangrijke indelingen zijn echter:

Naar ritme:

Naar tijdvak

 • Forró pé-de-serra (“forró van de voet van de berg”) is de traditionele vorm van forró, zoals deze op het platteland gespeeld en gedanst wordt

Forró eletrônico (“elektronische forró”) waarbij moderne instrumenten als elektrische gitaarbasgitaarkeyboard en drumstel gebruikt worden. Het is een commerciële vorm die veel op radiostations te horen is en populair is bij de jongeren.

Forró is een sensuele dans, waarbij de danspartners dicht tegen elkaar bewegen. De traditionele muziekinstrumenten die de basis vormen van het ritme zijn een triangel, een accordeon en de zabumba (soort trommel).

BURLESQUE

Burlesque was oorspronkelijk een blijspel. Deze term bestaat al sinds de 17de eeuw. Het woord burlesque komt van het italiaanse ‘burla’ wat grap betekent. Het was een theatervorm waarbij de nadruk lag op de tegenstelling tussen het thema en de rollen. Vaak werd alles uitvergroot en werd er platte taal gebruikt.

Dit veranderde toen in  1860  burlesque overwaaide naar Amerika. Daar transformeerde Burlesque in een dans van verleiding,striptease en show.Toch is burlesque geen gewone stripact. De dans draait om het omarmen van je vrouwelijkheid, het zelfvertrouwen laten groeien en stralen in je eigen lichaam.

Sinds de jaren 90 is Burlesque bezig met een comeback. Vooral sinds de komst van de bekende danseres Dita von Teese. Ook de film “Burlesque” met Christina aguilaira zorgde voor meer bekendheid.

Burlesque omvat verschillende genres:

 • Classic burlesque waarbij het gaat om de pluimen, de glittersteentjes en de striptease.
 • Neo-burlesque of met andere woorden het nieuwe burlesque waarbij de kostuums heel gevarieerd zijn en het striptease element minder belangrijk is.
 • Pole-burlesque of zoals het woord zelf zegt : burlesque en paaldans gecombineerd.
 • Boy-burlesque of mannen die burlesque dansen
 • Gore-burlesque ofwel alles in horror thema.
 • Drag-burlesque ofwel dragqueens die zich aan burlesquedans wagen.

Wij bieden Burlesque workhops aan op aanvraag. We houden het vooral op de dans en de tease bewegingen. Het stripgedeelte is voor ons minder belangrijk. Het draait om het zelfverzekerd en goedvoelen in je eigen lichaam en dit in de dans naar buiten brengen. Deze workshops zijn ideaal voor een vrijgezellenfeest of om met vrienden een leuke namiddag te beleven.

YIN-YANG YOGA

Yin Yang Yoga combineert twee yogastijlen om spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit te ontwikkelen.


In Yin yoga brengen we de voordelen samen van het passief vasthouden van yogahoudingen, en het werken aan de diepe, dichte (Yin) bindweefsels en gewrichten in het lichaam.

Yang yoga is de meer traditionele Hatha, Ashtanga, Vinyasa beoefening met staande houdingen en meer dynamische sequenties.

Iedereen is welkom! 

Het maakt niet uit of je al ervaring hebt of niet, Het beste wat je kunt doen is om gewoon te starten. Yoga is als een reis die je stap voor stap moet maken om te groeien naar een niveau waarop je lichaam kan profiteren van de vele voordelen van yoga

De lessen gaan door vanaf 8 deelnemers. Het ware belang van yoga: https://sites.google.com/view/shiatsuman/yoga/het-ware-belang-van-yoga

BACHATA MODERNA

Bachata is in de eerste plaats een romantisch muziekgenre uit de Dominicaanse Republiek. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw op het platteland van de Dominicaanse Republiek, waar de arme bevolking samenkwam aan het eind van de dag om door middel van muziek hun ongenoegen te uiten over hun armoedige situatie. De oorspronkelijke term die gebruikt werd voor dit genre was dan ook amargue, wat bitterheid betekent. Later werd de term bachata populairder. Zowel de muziek als dans worden vaak geassocieerd met de lagere sociale klasse omdat dit vaak werd gedraaid in kroegen en bordelen.

Bachata wordt gedanst in koppel, waarbij de ene partner leidt en de andere volgt. In zijn algemeenheid varieert ook de dansstijl tussen snelle bachata’s die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachata’s die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact.

In bachata bestaan er 3 verschillende substijlen:

 • Bachata dominicana/ authentica
 • Bachata moderna
 • Bachata sensual

Bachata dominicana wordt vooral ter plaatse gedanst en wordt gekenmerkt door het snelle voetenwerk.

Bachata moderna wordt vooral gedanst in Noord-Amerika en in Europa. Bij deze stijl verplaatst men zich zijwaarts op 4 tellen: 1, 2, 3, tik.

Bachata sensual is een fusie van de vorige twee stijlen met toevoeging van heel wat bodymovements zoals bodyrolls en body-isolations.

KIZOMBA AUTHENTIC

Kizomba wordt vaak gedanst in combinatie met de latijnsamerikaanse dansen zoals Salsa en Bachata. Toch heeft deze dans een andere oorsprong.

Het is een jongere stijl afkomstig uit Angola en ontstond in de jaren ’70 en ’80. Het woord ‘kizomba’ betekent letterlijk ‘feest’ in Kimbundu, een taal gesproken bij de Ambundu in Angola. De muziek gebaseerd op Angolese Semba, Kompa uit Haïti, Coladeira uit Kaapverdië en Zouk van de Franse Antillen kwam samen, wat een langzamer en zwoeler ritme voorbracht. Hierdoor werden de dansbewegingen romantischer en sensueler. Na verloop van tijd werd de muziek steeds meer beïnvloed door urban muziek zoals hiphop met als gevolg het ontstaan van een nieuwe substijl: Urban Kizz.

Kizomba is een koppeldans waarin de ene danspartner leidt en de andere volgt. De dansers dansen dicht tegen elkaar aan. Deze dans wordt ook vaak de Afrikaanse Tango genoemt.

MULTIMOVE

Bij multimove ligt zoals het woord zelf zegt de nadruk op bewegen op verschillende manieren. Dit werd ontworpen voor kinderen tussen 3 en 8 jaar. Op deze manier worden kinderen gestimuleerd om meer te bewegen. Door veel verschillende dingen aan te bieden kunnen ze ontdekken wat ze graag doen, waar ze eventueel hun sport van willen maken. Het belanrijkste is toch om de algemene lichaamsontwikkeling van de kinderen te bevorderen. Multimove is gebaseerd op enkele 12 verschillende bewegingsvaardigheden:

 1. Springen en landen
 2. Dribbelen
 3. Glijden
 4. Heffen en dragen
 5. Klimmen
 6. Roteren
 7. Slaan
 8. Vangen en werpen
 9. Duwen en trekken
 10. Trappen
 11. Wandelen en lopen
 12. zwaaien en zwieren

Multimove onderstreept het belang van een brede motorische ontwikkeling en kan de start betekenen van een gezonde en levenslange sport- en bewegingsparticipatie. Plezierbeleving staat hierbij centraal.

BALLET

Ballet is een dansstijl maar ook een theatervorm. Aan de hand van vloeiende bewegingen, sprongen en draaien, mooie kostuums & decors en speciaal gecomponeerde muziek, tracht men een verhaal te vertellen. De term klassiek ballet word vaak gebruikt als men over de dansstijl spreekt. In de loop der jaren ontstonden er verschillende stromingen binnen het klassiek ballet.

 • Ballet ontstaat in Italië aan de koninklijke hoven. Er worden voorstellingen gebracht waar dans en acteren gecombineerd word.  In de begintijden word ballet enkel aan het hof gebracht en ook gedanst door de adelijke stand. Men spreekt hier van het hofballet. Geleidelijk aan werden balletvoorstellingen ook in theaterzalen gebracht.
 • Het handelingsballet groeide hieruit voort. Hierbij staat de dans centraal en word er gebruik gemaakt van mime. Woord en tekst wordt niet meer gebruikt.
 • Door de aankleding van dansers en meer lifts en tilwerk ontstaat het romantisch ballet. Hierin worden vaak thema’s gebruikt zoals feeën en sprookjes. Het wegdromen staat centraal.
 • In de 19de eeuw ontstond ook het Klassiek ballet waarbij “dans om de dans” centraal stond. Het dramatische gedeelte blijft op de achtergrond. De ‘tutu’ word korter en is een typisch kledingstuk voor dames.
 • Bij het neoklassiek ballet die daarop volgt, wordt het decor, de kostuums en de verhaallijn tot een minimum gereduceerd en staat de dans centraal.
 • In de jaren 60 en 70 ontstaat het modern ballet. De dansen zijn atletischer, intenser en worden niet noodzakelijk op klassieke muziek gedanst. Gewaagdere thema’s zoals erothiek vinden hun plaats in ballet.

Naast het klassiek ballet ontstond ook jazzballet. Deze twee stijlen ontwikkelden zich naast elkaar. Jazzballet lijkt qua structuur wel op klassiek ballet maar de bewegingen zijn vrijer en er wordt op populaire muziek gedanst. Wij bieden klassiek ballet aan voor kinderen vanaf 6 jaar.

PERCUSSIE OP BRAZILIAANS RITME

De professionele Braziliaanse percussionist Jair Pinto Santana zal jou het opzwepende ritme van de samba aanleren. Het ritme dat je terugvindt bij het Braziliaanse carnaval die de dans samba begeleidt.Je hoeft geen voorkennis te hebben.

Jair is nog voorzitter geweest van de bekende Braziliaanse percussiegroep Olodum uit Salvador Bahia en zal jou de zwoele ritmes op de Braziliaanse manier aanleren.

BOLERO

De bolero is een romantische dans die zijn oorsprong vond in Spanje en verder ontwikkeld werd in Cuba. Het ritme werd aangepast en de dans kende een verdere ontwikkeling in heel Latijns-Amerika. Tot op heden is de dans het meest traditioneel gebleven in Brazilië. De beste muzikanten van de bolero zijn de Mexicanen. Deze dans wordt in koppel gedanst op een langzamer tempo.