Michèle’s Blog – Aflevering 17 – Umami Forro T-Dansant

MICHÈLE’S BLOG

FORRO

Op 27 maart kregen we via “Wijk aan Zet” de mogelijkheid om ons eerste Umami activiteit te organiseren. Na het indienen van het Umami dossier omtrent meer bewegen in de wijk, besliste stad Gent om in het kader van “Samen aan Zet” en “Sport Gent” het Umami programma via enkele doelgerichte acties te ondersteunen met het doel om onze wijk een gezondheidsboost te geven.

Gezondheid via gezonde voeding maar ook door te bewegen.

Samen met Sportclub VZW Oba Guiné organiseerde we een eerste dansnamiddag onder de noemer, iedereen welkom voornamelijk senioren.

Om 15.00 was er een hele leuke workshop Forro waarbij Jair en Nathalie het beste van zichzelf gaven.

Forro is een koppeldans uit Brazilië met een sterke folkloristische toets. Het komt oorspronkelijk uit het noordoosten van Brazilië en kent twee grote stromingen.

De klassieke Forro, Xote, diegene die Jaïr bracht. Deze vorm is authentiek en wordt iets trager gebracht dan de snellere Baiao.

De deelnemers waren in de wolken, en door deze eerste initiatie en kennismaking beslisten VZW Oba Guiné en VZW Etage Tropical de handen in elkaar te slaan om vanaf september Forro als vaste danscursus aan te bieden in onze wijk. Op vrijdagavond mag je dus vanaf september een heerlijke Forro-cursus verwachten met aansluitende SBK oefenmomenten met accenten uit Brazilië en Portugal. In mijn vorige blog benadrukte ik het belang van contactdansen, en hoe contactdansen belangrijk is voor mensen van oudere leeftijd. Het samen dansen is dus ideaal om lichaam en geest te stimuleren. Iedereen en alle leeftijden zijn daarom van harte welkom voor de sequal.

Vanuit de wijk kan je steeds bij ons terecht met de uitpas, om zo aan sociaal tarief te komen dansen en onder de mensen te zijn.

Bachata

Na de Forro workshop, was het tijd aan Selena Princen, onze stagair om een inclusieve bachata initiatie te geven aan zienden, slechtzienden en blinden. De deelnemers konden proeven van eerste latijns amerikaanse danspasjes en voor de gelegenheid hadden we onze jongste deelnemer Liam,  18 jaar en blind die speciaal uit Antwerpen was afgezakt om deel te nemen aan de workshop. De workshop was vooral hartverwarmend omdat iedereen zijn beste beentje voorzette om met elkaar te dansen. Daarna volgde een sociaal moment waarop iedereen met iedereen kon dansen.

Na de social konden de iets meer gevorderde dansers deelnemen aan een workshop Bachata halfgevorderden van mezelf en Stefanie.

Umami

Met het thema Braziliaanse dans introduceerden we de eerste “Samen aan Zet” voor Umami.

De volgende willen we rond het thema “Orientaalse dans” brengen, om zo, na de Ramadam verbindend te kunnen werken tussen een ander deel van de wereld en de bewoners van onze wijk.

We hopen hiermee ook de mensen met Noordafrikaanse Roots en Middenoosten Roots te kunnen motiveren tot beweging. Dus wordt vervolgd….