Michèle’s Blog – Aflevering 20 – Cubaanse Salsa lessen @ Etage Tropical

MICHÈLE’S BLOG

Cubaanse Salsalessen @ etage tropical

Lessenreeksen en figuren // evoluties

Je denkt, ik wil graag salsa dansen. Waar gaan we ons inschrijven. Etage Tropical is de specialiest voor Cubaanse Salsa lessen in Brussel, Gent en Oostende. Als je denkt wat mag ik allemaal verwachten,

Op 9 januari 2010 opende ik Etage Tropical met als hoofddoel mijn passie voor Cubaanse Salsa om te zetten in een levensstijl. Meer dan 12 jaar later was het nog steeds de beste arbeidsbeslissing uit mijn leven. Ik kan het iedereen aanraden!

De jaren bouwden zich op, alsook mijn eigen methodologie. Samen met Laure werken we aan een zo transparant mogelijke uitleg en zijn we gedreven door onze zin voor begrijpen, onderzoeken en uitzoeken. Wil je een klein overzicht:

wel dit is het lijstje,

Veel leesplezier en bovenal veel dansplezier.

Niveau 1:  // Beginners //

bestaat uit 14 lessen – 7 weken, telkens op donderdag en/of zondag

Je mag twee maal per week komen, we zien de basisbeginselen van de Cubaanse Salsa

Basisfiguren, rechter-linkerdraai, enkele aanverwante figuren, op week 6 leren we de DeliQueNo om zo over te kunnen gaan naar niveau 2.

Voorbeeldfiguren: Basis, Rumba, Pas Atras, Enchoufla, Enchoufla Doble, Prima Con Hermana, Par A Ti Par A Mi, Boogey Woogie, Delique No

Niveau 2:  // Intermediate //

bestaat uit 42 lessen – 3 x 7 weken, telkens op donderdag en/of zondag

Na Niveau 2 heb je de belangrijkste Cubaanse standaardfiguren gezien. Reeksen met Sombrero / Setenta / of soortgelijke figuren. Je bent in staat om op het juiste ritme de verschillende passen te dansen.

Voorbeeldfiguren: Sombrero, Sombrero Doble, Sombrero Complicado, Setenta, Setenta et Uno, Setenta et Dos, Serpienta, Haio, Burrito, Kentucky ….

Niveau 3:  // Gevorderden //

bestaat uit  42 lessen –  3 x 7 weken, telkens op donderdag en/of zondag

In Niveau 3 worden de figuren wat complexer, combinaties worden gevormd, grotere figuren, meer aandacht voor de ladystyling in de dans.

Daarnaast wordt er ook al eens een link gelegd met de andere Cubaanse Folkloristische Dansen.

Kennismaking met Chacha, ChachaLookafu, Son, Afro-Cubaans & Orishas.

Aanzet tot mini-combinaties & kleine choreo’s.

Voorbeeldfiguren: Tropicana, De Toll, Setenta Complicado, Dedo, Dedo Saboreado, Bébé, Evelyn, Exibela man / vrouw

Etc….

Niveau 4: // Super Gevorderden //

bestaat uit 14 lessen – 2 x 7 weken, telkens op zondag,

De figuren zijn groter en ingewikkelder,

Daarnaast wordt er een choreo ingeoefend waarbij in 1 song niet 2 maal dezelfde figuur wordt herhaald. Op het einde van niveau 4 wordt deze choreo individueel vastgelegd op video (indien gewenst)

Caracolle, La Tijera, Adios, El Sordo, Besito … Etc….

Kennis van de Afro-Cubaanse Styling, accenten als Bodyrol, Ladymoves, individuele shines (men & womenstyling)

Niveau 5: // Specialisaties //

bestaat uit 21 lessen – 3 x 7 weken telkens op dinsdag,

Rueda (je hebt minimum 3 jaar danservaring in een andere dansschool of 2 jaar danservaring bij Etage Tropical.

Choreo (je hebt minimum 3 jaar danservaring in een andere dansschool of 2 jaar danservaring bij Etage Tropical

Video & Clipdanse Salsa Cubana & Rueda – Je hebt minimum 2 jaar danservaring bij Etage Tropical.

Randniveau’s:

//Ladystyling versus Menstyling // Solo

Perfectioneren doe je individueel, voornamelijk voor de volgers is een aangepaste ladystyling les een noodzaak tot vervolmaking.

Niveau 1: 7 weken telkens op dinsdag

Niveau 2: 7 weken telkens op dinsdag

//G-Salsa //

Etage Tropical verwelkomt iedereen. We maken er een punt van om veel plezier te beleven en dat kan enkel als we iedereen opnemen in onze dansfamilie. Sinds jaren staat Laure Lisabeth achter het stuur voor het G-salsa showteam voor mensen met een mentale beperking. Onze G-Salsa meisjes stralen op podia en evenementen, en wie er deel van wil uitmaken is dus van harte welkom.

Sinds enkele jaren specialiseert Laure zich ook in workshops voor slechthorenden en doven.

// Rueda //

Niveau 1: 7 weken telkens op dinsdag

Niveau 2: 7 weken telkens op dinsdag

// Taxidansers Cubaanse Salsa//

Je danst graag in Social, en je gaat graag naar feestjes, vanaf september kan je in aanmerking komen om een taxidanser te worden voor Etage Tropical. Wil je gratis naar feestjes? Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? En wil je graag je passie en kennis gebruiken om beginners en half-gevorderden te plezieren? Dan is Taxidanser(res) iets voor jouw.

// Assistentie en toetreding tot het showteam//

Wanneer je alles doorlopen hebt, en je zegt wat nu?

Bij Etage Tropical willen we graag met je opbouwen tot een hoger niveau.

Ben je 100% gebeten van de salsa, en denk je dat salsa een onderdeel is geworden van je leven. Wil je graag toetreden tot ons showteam? Of heb je lesambities?

Wil je graag de salsa door en door kennen, en denk je met assitentie dat je je kennis en uitstraling binnen de danswereld kan vergroten? En denk je dat mensen helpen in hun hobby iets is waar je voldoening kan uit putten?

Wanneer je het volledige parcours doorlopen hebt, en je nog verder wil gaan, zijn wij vragende partij om samen met jouw de salsa door te geven, en over te dragen aan al wie hierin geinteresseerd is.

// lesgever Cubaanse Salsa voor zienden, slechtzienden en blinden//

Bij Etage Tropical staan we nooit stil. De laatste jaren evolueerden we van danslessen voor zienden ook naar inclusieve danslessen voor slechtzienden en blinden. Binnen de uitgeschreven methodologie is de tijd nu rijp om je als lesgever op de dansvloer te begeven met een volledige dosies aan vakkennis en technieken.

// trainers opleidingen en leraren opleidingen voor danslessen voor slechtzienden en blinden //

Wil je meer inzage in danstechnieken voor blinden en slechtzienden. www.danceorientation.eu is een soort encyclopedie opgesteld voor iedereen die daar baat bij heeft. De cursus is gebaseerd op mijn methodologie maar ook door praktische ervaring en input. Als organisatie kan je dus steeds beroep op ons doen voor expertise en vakinhoudelijke know-how.